Elkan Peter – Acuarelă – Vechiul contemporan

Date Biografice

Născut în 04 ianuarie 1965 la Oradea, în familie de arhitecți, respectiv bunicul și tatăl.

Primele demonstrații/lecții/îndrumări de acuarelă le-am primit de la  bunicul Karoly Elkan.  De mic am crescut sub și în jurul plașetei celor două generații de arhitecți. Pe vremea eram deja familiar cu liniarele, trăgătoarele, compasul, hârtia, foița, calcul,  desenul tehnic și prezentările de perspectivă a clădirilor. 
Școala primară am facut-o la Liceul Teoretic ”Bathory Istvan”, unde, mai tot timpul desenam în caiete. Am și fost premiat pentru două lucrări apărute în revista Napsugar.
Din 1975, adică din clasa a V a, m-am format la Liceul de arte din Cluj sub îndrumarea doamnei diriginte Margareta Catrinu.
În gimnaziul, deci clasele V-VIII,  la specialități  i-am avut ca profesori pe Margareta Catrinu,  Mitrea, Pompeiu Ungureanu, Doina Elas,  Kadar Tibor. În același timp în vacanțele petrecute la Oradea la bunici, am făcut cunostință cu tehnică acuarelei datorită bunicului meu și a artistului Mottl Roman, bun prieten de familie al bunicilor.
Liceul, adica claasele IX-XII am fost la secția grafică la prof. Bardocz Ludovik, iar la specialități (desen, pictură, modelaj) la Sbârciu Ioan și Terek Aurel.  În 1983 am obținut diploma de grafician, iar până în 1985 am cochetet cu arhitectură pregătindu-mă la Cluj și București. 
În 1987, după două luni de pregătire intensă cu prof. Florin Maxa am fost  admis la Institutul de arte plastice ”Ion Andreescu”, secția design industrial. În 1992 am absolvit designul, unde i-am avut profesori pe Virgil Savanu, Sava Cheptea și Alexandru Alămoreanu.
Din 1992 până 1996 am fost designer de ambalaje și produse cosmetice la SC Farmec SA, iar din 1996 am devenit liber profesionist.
În 2012 am decis să încep mai serios cu acuarela și am participat la o expoziție colectivă la casa lui Octavian Goga la Ciucea.
În 2014 am participat la o expoziție colectivă la Muzeul Etnografic, iar în 2019 am avut prima expoziție personală la Galeria de artă Mariana Berinde, sub titlul ”Vechiul contemporan” reprezentată prin pictura a unor zone istorice a Clujului – influența contemporanului asupra vechiului………
 
 

Clujul în tehnica preţioasă a acuarelei la Peter Elkan

Expoziţia de acuarelă dedicată Clujului şi semnată de Elkan Peter se alătură, tematic, atâtor pictori care s-au inspirat din farmecul special al oraşului nostru. Designer de profesie, expune acum, în Galeria Mariana Berinde, o suită de peisaje în care recunoaştem străzi sau colţuri din oraş. Structura compoziţională a imaginii picturale are o linie de orizont, o zonă de clară vedere, linii de forţă care susţin perspective de diferite feluri sau înălţimi… Percepem spaţii reale dar parcă învăluite într-un mister de lumină, agreabil şi calm.

Fiu şi nepot de arhitect, a crescut printre planşete şi proiecte de urbanism, a dorit chiar să îmbrăţişeze această profesie… Se simte atmosfera cultivată a familiei sale. S-au adăugat lecţiile de desen sau grafică cu profesorii liceului de artă clujean (Bardocz Lajos, Dan Bimbea), dar şi uceniciile de suflet pe lângă Bothar Edith, Florin Maxa, Virgil Salvanu (mari artişti clujeni), acuarelistul Mottl Roman (orădean) sau profesorii săi de la secţia de design din Cluj, pictorul Paul Cheptea. Se simte mai cu seamă delicateţea unei personalităţi artistice tăcute, discrete, şi, în cazul său, o practică morală a modestiei, a reţinerii în faţa atâtor explozii de temperamente sociale, artistice, poate prea grăbite.

Picturile sale simt frumuseţea unor spaţii ale Cetăţii, cu străzi care-şi poartă istoria prin secole, poate sub nume diferite, poate cu utilităţi schimbate de nevoile oamenilor, dar mărturisind instantaneu expresii metaforice ale civilizaţiei vizuale. Plimbări solitare, meditative, cu umbrele albăstrii ale clădirilor, ce par uneori obstacole ‒ trepte pe căi ale destinelor noastre de clujeni. Ritmuri stradale matinale, devenite uneori simboluri care acompaniază anonimi trecători (plimbarea mamei cu copilul, tinerii pe pod etc.), pot oferi semnificaţii actuale care depăşesc un anume ilustrativism „vedutism clasicist” la care ne-am putea gândi. Că suntem cu pictorul Elkan Peter pe strada Iuliu Maniu, pe lângă mănăstirea franciscană, fostul liceu de muzică, sau întârziind cu prietenii într-o seară la o terasă din „oraşul vechi”, vedem culori care nu au prea mult în comun cu albastrurile turistice sau cu luminile de neon orbitoare, cu acea expresie cromatică lucrată pentru a atrage, pentru a vinde.

Atâtea „turnuri cu ceas” rămân, totuşi, să ne vorbească, prin imaginile pictorului Elkan Peter, despre un timp transilvan care ne învaţă visarea şi speranţa. Aşa că ne bucurăm plimbându-ne printre amintiri ca şi cum „timpul s-ar fi chircit, dinapoi înainte, comprimat într-o clipă compactă” (José Saramago). Artistul Elkan Peter (n. 1965) ne arată cum „umbra trecea dintr-un an în alt an” pierzându-se poate „dintr-un an în alt an” (din impresionanta poezie Carpe diem semnată de minunatul poet clujean Horia Bădescu).

Vernisajul din 6 august organizat de galeria doamnei Mariana Berinde oferă în dar creaţia domnului Elkan însoţită de prezenţa artistului la lucru în expoziţie.

Detalii despre tehnica preţioasă a acuarelei, despre exigenţele contemporane ale acestei tehnici străvechi pot primi toţi vizitatorii expoziţiei Elkan, zilnic, între orele 13-17, pe strada Dorobanţilor nr. 99-101, până în 30 august!

Margareta Maria Catrinu