Corina Preda-Perianu expo

CV

Corina Preda Perianu – Acuarelă

 

”Pentru deschiderea unui drum în artă, indiferent de specificul ei, important este ca prin energia talentului și a capacității individuale de însușire a tainei expresiei, să poți comunica, prin opere de artă, cu cel care se apropie să o privescă și să o admire. Succesul Corinei Preda Perianu acesta este.” (Vasile Grigore)

Galeria de artă Mariana Berinde găzduiește în aceste zile de vară, până in 30 iulie, o frumoasă selecție de acuarele, din atelierul de creație al Corinei Preda Perianu, lucrările prezentând portrete, peisaje citadine și biserici-mănăstiri. Portretele în acuarelă ale artistei ne privesc de pe simeza principală a galeriei cu o expresivitate și o candoare a liniei plastice în contururi fine și tușe ferme care spun: această artistă este o profesionistă.

Este o onoare pentru Clujul nostru cultural să ne fie oaspete, iar Galeria de arta Mariana Berinde este în adevărată sărbatoare prin prezența lucrărilor artistei pe simeze.

Stau în fotoliu confortabil și privesc cu atenție portretele realizate de Corina Preda Perianu. Un bătrân cu pălărie neagră mă privește șugubăț, zîmbind și spunând în sinea lui: ”nu știți voi cine mi-s eu!”; un călugăr cu barba albă și fruntea lată se uită la mine cu o privire piezișă și dojenitoare: ”ai făcut păcate și nu te căiești!”, îmi vine să îi răspund dar mi s-a pus un nod în gât. Un portret de bătrână ținând un măr în mână mă privește spunând:”am fost și eu cândva Afrodita!”. Madona după El Greco le spune: ”vedeți ce desen perfect a făcut Corina!”, iar bătrânul cu privirea limpede și clară ne trimite mesajul creștin: iubirea e Totul! Pe panoul principal al Galeriei se află Prispa cu flori din Desești care te invită să-i urci treptele, iar Manastirea Moldovița iarna te cheamă să-i treci pragul. Este atâta căldură, autenticitate și vibrație în acuarelele Corinei Preda Perianu, încât peisajele din Tg.Jiu sau panorama Blajului creștin te invită să faci popas în aceste locuri încărcate de istorie și frumusețe. Întorc privirea spre simeza din stânga și văd Ateneul într-o pastelație albă, cu tușe fine gălbui a unei ierni calde și cuminți lângă care se ivesc două potire în ocru, pe fundal brun și albastru, și o boltă de mănăstire cu o ornamentație picturală specific ortodoxă.

Se așează o pace și o liniște în Galerie, acuarelele Corinei Preda Perianu sfințesc locul.

 

Curator Mariana Berinde